ВИБРОЦИЛ / VIBROCIL СПРЕЙ 15МЛ.

ВИБРОЦИЛ / VIBROCIL СПРЕЙ 15МЛ.

10.49 лв. 11.75 лв. -11%
Производител:
Код на продукта: 40714
Наличност: В наличност
Прегледан 276 пъти

Описание на продукта

ВИБРОЦИЛ / VIBROCIL СПРЕЙ 15МЛ. 

Листовка: информация за потребителя
ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор
Фенилефрин/Диметинденов малеат

VIBROCIL 0,25%/0,025% Nasal spray, solution
Phenylephrine/Dimetindene maleate

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Винаги използвайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт.

 • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
 • Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
 • Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
 • Ако след 7 дни Вие или Вашето дете не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка

1. Какво представлява ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор
3. Как да използвате ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор и за какво се използва

ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор съдържа назален деконгестант (фенилефрин) и антихистамин (диметинденов малеат). Той осигурява бързо и дълготрайно облекчение на запушения и течащ нос (хрема), предизвикано от широк кръг инфекциозни или алергични нарушения на горните отдели на дихателния тракт. Подпомага освобождаването на носните проходи, облекчавайки хремата и отока. ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор не повлиява активността на носните цилии.
ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор се използва за облекчаване на назалната конгестия в случай на простуда, остър и хроничен ринит, сенна хрема или друг алергичен ринит (алергия към домашен прах, животинска козина и др.), вазомоторни ринити и синузити. ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор се употребява като допълнителна терапия при лечение на възпаление на ушите (отит).
ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор може да Ви бъде предписан от лекар за пре- и постоперативни грижи при хирургични интервенции на носа.
Ако след 7 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор

Не използвайте ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор, ако Вие или Вашето дете сте:

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към активните вещества фенилефрин и диметинденов малеат или към някоя от останалите съставки на ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор (изброени в точка 6);
 • ако приемате или сте приемали през последните 14 дни лекарство по лекарско предписание, съдържащо моноаминооксидазен инхибитор (МАО инхибиторите се използват за лечение на депресия и други психични заболявания). Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор, ако не сте сигурни дали предписаното Ви лекарство съдържа МАО инхибитор;
 • ако страдате от атрофичен ринит (заболяване на носната лигавица с хронично възпаление и образуване на крусти);
 • ако страдате от закритоъгълна глаукома (повишено налягане в очите).

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор, ако имате някои от следните заболявания:

 • сърдечно заболяване;
 • високо кръвно налягане;
 • хипертиреоидизъм (свръхактивност на щитовидната жлеза);
 • диабет;
 • уголемена простата, в резултат на което може да задържате урина;
 • епилепсия.

Ако някои от изброените по-горе проблеми се отнасят до Вас, не използвайте ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор, преди да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт. Подобно на други лекарствени продукти за лечение на запушен нос, ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор може да предизвика нарушения на съня, замаяност, треперене при много чувствителни пациенти. Консултирайте се с Вашия лекар, ако подобни симптоми се окажат смущаващи.
ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор не трябва да се използва за повече от 7 последователни дни. Ако симптомите продължават, консултирайте се с Вашия лекар. Продължителното или прекомерното използване на ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор може да причини отново запушване на носа или да влоши състоянието. Не надвишавайте препоръчаната доза, особено при деца и пациенти в напреднала възраст. ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор не е предназначен за приложение в очите или устата.

Деца и юноши
ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор не се препоръчва за деца под 6 години. ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор трябва да бъде използван под родителски контрол при деца от 6 до 12 години.

Други лекарства и ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства, в частност:

Моноаминооксидазни инхибитори (МАО инхибитори), използвани за лечение на депресия и паркинсонова болест: не използвайте ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор, ако приемате или сте приемали моноаминооксидазни инхибитори (МАО инхибитори) в предшестващите 14 дни.
Антидепресанти, използвани за лечение на депресия, като три- и тетрациклични антидепресанти.
Лекарствени продукти, използвани за лечение на високо кръвно налягане Моля, консултирайте се с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете използвате или използвали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Бременност, кърмене и фертилитет
ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор не трябва да се използва по в кърмене.
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Шофиране и работа с машини
Няма налични данни прилагането на ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор да оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини. Въпреки всичко е малко вероятно ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор да оказва такова влияние.

Важна информация за помощните вещества
Това лекарство съдържа 0,015 mg бензалкониев хлорид във всяко впръскване, които са еквивалентни на 0,106 mg/ml. Бензалкониевият хлорид може да причини дразнене или подуване на носната лигавица, особено ако се използва продължително.

3. Как да използвате ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор

Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Не превишавайте препоръчаната доза и честотата на прилагане.
Прилагайте най-ниската доза, която е необходима за повлияване на симптомите и използвайте продукта за най-кратък период.

Не използвайте повече от 7 дни без консултация с лекар.

Дозировка

 • Деца под 6 години: не се препоръчва.
 • Деца от 6 до 12 години (под родителски контрол): 1 до 2 впръсквания във всяка ноздра 3 до 4 пъти дневно.
 • Юноши над 12 години и възрастни: 1 до 2 впръсквания във всяка ноздра 3 до 4 пъти дневно.

Начин на приложение

 • Почистете носа си.
 • Отстранете предпазната капачка.
 • Преди първоначално приложение, трябва да се извършат 5 напомпвания, за да се активира помпата. Веднъж активирана, помпата ще остане нормално заредена по време на ежедневните апликации. Ако лекарственият продукт не е бил използван повече от 7 дни, помпата трябва да се активира като отново се извършат 5 напомпвания.
 • Внимавайте да не впръскате от спрея в очите.
 • Поставете накрайника в ноздрата и натиснете рязко впръскващата глава на спрея. Извадете накрайника от ноздрата, преди главата на спрея да се върне в изходно положение.
 • Вдишването на малко въздух през носа по време на впръскване ще осигури оптимално разпределение на спрея.
 • След употреба, почистете и подсушете накрайника преди да поставете предпазната капачка.
 • За да се предотврати евентуалното разпространение на инфекцията, спреят трябва да се употребява само от един пациент.

Употреба при деца
ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор не се препоръчва за деца под 6 години. ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор трябва да бъде използван под родителски контрол при деца от 6 до 12 години.

Ако сте приели повече от необходимата доза ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор
Ако сте поставили твърде много ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор или в случай на инцидентно поглъщане, свържете се незабавно с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте пропуснали да използвате ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор
Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.
Ако имате други въпроси относно употребата на този лекарствен продукт, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Някои нежелани реакции на ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор са редки (могат да засегнат до 1 на всеки 1000 пациенти):
Дискомфорт в носа, сухота в носа, кървене от носа и парене на мястото на приложение. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване.

България
Изпълнителна агенция по лекарствата
Ул. „Дамян Груев" № 8
1303 София
Тел.:+35928903417
Уебсайт: www.bda.be

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява под 25°С.
Не използвайте ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор

 • Активните вещества са: фенилефрин и диметинденов малеат.
 • Другите съставки (помощни вещества) са: бензалкониев хлорид, динатриев фосфат, безводен, лимонена киселина монохидрат, сорбитол, детерпентирана есенция от лавандула, пречистена вода.

Как изглежда ВИБРОЦИЛ 0,25%/0,025% Спрей за нос, разтвор и какво съдържа опаковката

Безцветен до бледожълт, бистър разтвор, наличен в бутилка от 15 ml, снабдена с дозираща помпа и накрайник с предпазна капачка.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба:

GlaxoSmithKline Dungarvan Limited, Knockbrack, Dungarvan, Co. Waterford,
Ирландия

Производител:

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare GmbH & Co. KG,
Германия