СЕНСИЛУКС  / SENSILUX УНИМЕД ФАРМА КАПКИ ЗА ОЧИ 0.5 MG/ML 10 ML

СЕНСИЛУКС / SENSILUX УНИМЕД ФАРМА КАПКИ ЗА ОЧИ 0.5 MG/ML 10 ML

7.19 лв.
Производител:
Код на продукта: 30324
Наличност: Временно изчерпан
Прегледан 671 пъти
Продуктът е временно изчерпан.
При поръчка ще се свържем с Вас за допълнително уточнение на наличности и цени!


Описание на продукта

СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА 0,5 mg/ml капки за очи, разтвор

SENSILUX UNIMED PHARMA 0,5 mg/ml eye drops, solution

тетризолинов хидрохлорид (tetryzoline hydrochloride)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Винаги използвайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра. Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Ако 2 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ._

Какво съдържа тази листовка:

1. Какво представлява СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА
3. Как да използвате СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА и за какво се използва

СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА е лекарствен продукт за приложение в окото, който намалява признаците на оток, подуване на конюнктивата, чувството на парене, дразнене, сърбеж и болка; допринася за облекчаване на признаците на умерено очно дразнене от неинфекциозен произход. Тетризолин предизвиква дълготрайно свиване на кръвоносните съдове на очната конюнктива (вазоконстрикция). Рутозид е вещество от природен произход, действащо благоприятно на стената на най-малките кръвоносни съдове, като повишава тяхната здравина и нормализира техния пермеабилитет.

СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА се използва за лечение на симптоми на конюнктивална едема и хиперемия при пациенти с очно дразнене, дължащо се на вятър, прах, светлина, дим, хлорирана вода, козметични продукти или контактни лещи. Той се използва също за лечение на алергично възпалителни симптоми, предизвикани от свръхчувствителност към полени. Възрастни и деца над 7 годишна възраст могат да използват продукта.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА

Не използвайте СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА

  • ако сте алергични към тетризолинов хидрохлорид или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
  • при инфекциозно възпаление на очите (от вирусен или бактериален произход), в случаите на сухо възпаление на конюнктивата и корнеята и тези с намалено сълзоотделяне;
  • при пациенти, страдащи от закритоъгълна глаукома.


СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА не трябва да се прилага при деца под 2 годишна възраст. Прилагането на продукта при деца между 2 и 7 години, а така също и при бременни и кърмещи майки трябва да става само при категорична необходимост и след консултация с лекар.

Продуктът трябва да се прилага внимателно при пациенти със сериозни сърдечно-съдови заболявания (например, нарушение на сърдечния ритъм, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, др.), с метаболитни дефекти (например диабет, повишена активност на щитовидната жлеза), при пациенти приемащи инхибитори на моноаминооксидазата (лекарствени продукти използвани за лечение на депресия), а също така и при пациенти, приемащи лекарствени продукти, които могат да повишат кръвното налягане.

Ако страдате от някои от гореспоменатите заболявания, информирайте Вашия лекар.

Предупреждения и предпазни мерки

Не се препоръчва продължителната употреба на СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА (по-дълга от 14 дни) без лекарско предписание. Ако до 2 дни болестните симптоми не се подобрят или даже се влошат, прилагането на продукта трябва да се преустанови и да се потърси консултация с лекар.

СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА е лекарствен продукт за лечение на признаци на умерено дразнене на окото. Затова всяко дразнене на окото от по-сериозни причини, като инфекциозни заболявания, присъствие на чужди тела или химическо увреждане на корнеята, изисква медицинско изследване.

По време на прилагането на продукта носенето на меки контактни лещи е забранено. При възможност не трябва да се носят и твърди лещи, най-малкото те трябва да се свалят винаги преди приложението на препарата и да се поставят обратно най-рано 20 минути след това.

Други лекарства и СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Ефектите на СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА при прилагането му с други лекарствени продукти могат да се видоизменят. Ако друг лекар планира да Ви предпише друг лекарствен продукт, информирайте го, че Вие вече използвате СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА. Важно е да предупредите Вашия лекар, ако използвате лекарствени продукти за лечение на депресия или такива, които потенциално повишават кръвното налягане.

Също така, ако използвате други очни лекарствени продукти, трябва да се консултирате с Вашия очен лекар за възможната им едновременна употреба. Най-общо в такива случаи се препоръчва прилагането на СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА и други очни продукти да става най-малко с 5 минутен интервал.

Бременност, кърмене и фертилитет

Посъветвайте се с вашия лекар преди употребата, на което и да е лекарство.

Употребата на продукта по време на бременност и кърмене трябва да става само при

категорична необходимост и след консултация с лекар.

Шофиране и работа с машини

Продуктът много рядко може да причини разширение на зеницата и нарушено зрение. В такива случаи способността за работа с машини, работа на голяма височина и шофиране ще бъде нарушена.

СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА съдържа бензалкониев хлорид

Това лекарство съдържа 0,04 mg бензалкониев хлорид в 1 ml разтвор.

Бензалкониевият хлорид може да се абсорбира от меките контактни лещи и може да промени цвета на лещите. Трябва да свалите контактните лещи преди употребата на това лекарство и да изчакате поне 15 минути преди да ги поставите отново.

Бензалкониевият хлорид може също да причини дразнене на очите, особено ако имате „сухо око" или нарушение на роговицата (прозрачния слой в предната част на окото). Ако имате необичайно усещане в окото, като парене или болка в окото след употребата на това лекарство, говорете с Вашия лекар.

3. Как да използвате СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА

Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар.

Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Обичайната доза е:

Възрастни

Обикновено по 1-2 капки от 2 до 3 пъти дневно в конюнктивалната торбичка. Продължителността на лечение е индивидуална, като не се препоръчва да трае по дълго от 14 дни. За препоръчване е лечението да се спре при изчезване на симптомите. Рядко продуктът може да се използва без ограничение.

Употреба при деца и юноши

Деца над 7 години

Ако няма друго лекарско предписание: 1 капка 1 до 2 пъти дневно в конюнктивалната торбичка.

Ако сте използвали повече от необходимата доза СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА

Предозиране е практически изключено, ако продуктът се прилага според предписанието. При малки деца рискът от предозиране е много голям, особено ако лекарственият продукт се погълне неволно. Симптомите на предозиране са летаргия, сънливост или възбуда, промени в кръвното налягане и телесната температура, нерегулярна сърдечна дейност. При появата на такива симптоми незабавно потърсете лекарска помощ.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА се понася много добре. В случаите на предозиране (много продължително или много често) могат да се наблюдават признаци на набъбване и дразнене на конюнктивата, бодежи, сърбеж и парене на окото. Рядко се наблюдава нарушено зрение или реакция на свръхчувствителност.

Появата на общи нежелани реакции (нарушение на сърдечния ритъм, повишаване на кръвното налягане, нарушение на дишането, световъртеж, главоболие, безсъние и др.) е много рядка и е възможна главно при неправилна употреба или употреба на по-високи дози.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез: Изпълнителна агенция по лекарствата

ул. „Дамян Груев" № 8
1303 София
Тел.:+35 928903417
уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА

Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Да се съхранява под 25°С. Да не се съхранява в хладилник.

Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Отворената опаковка може да се използва до 28 дни след първото отваряне. След всяко прилагане, затворете незабавно флакона.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА

Активното вещество е: тетризолинов хидрохлорид 0,5 mg в 1 ml разтвор.

Другите съставки са; рутозид трихидрат, бензалкониев хлорид, натриев хлорид, борна киселина, натриев тетраборат, динатриев едетат дихидрат, хлороводородна киселина, пречистена вода.

Как изглежда СЕНСИЛУКС УНИМЕД ФАРМА и какво съдържа опаковката

1 флакон с 10 ml разтвор, поставен в картонена опаковка.

Притежател на разрешението за употреба и производител

UNIMED PHARMA Ltd., Orieskova 11, 821 05 Bratislava, Словашка република

Дата на последно преразглеждане на листовката

Април/2019