ЛАКТУЛОЗА-МИП / LACTULOSE СИРОП 500 МЛ

ЛАКТУЛОЗА-МИП / LACTULOSE СИРОП 500 МЛ

16.35 лв.
ОНЛАЙН ЦЕНА
Производител:
Код на продукта: 35503
Наличност: В наличност
Прегледан 461 пъти
Обявените цени са валидни само при покупка онлайн
и може да се различават от цените във физическите ни обекти!

Описание на продукта

ЛАКТУЛОЗА-МИП СИРОП 500 МЛ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА
Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп
Lactulose-MIP 65 g/100 ml syrup Лактулоза (Lactulose)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Този лекарствен продукт се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт. Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

- Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия фармацевт.

- Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп
3. Как да приемате Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп и за какво се използва
Лактулоза-MIP съдържа лактулоза (дизахарид), която не се разгражда от ензимите в тънкото черво и достига неразградена в дебелото черво. Чревните бактерии преработват лактулозата до нискомолекулни органични киселини, които подкиселяват средата и увеличават обема на чревното съдържимо. Това води до стимулиране на перисталтиката (ритмичното свиване на гладките мускули на дебелото черво) и оформяне на меки изпражнения.

За какво се използва Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп?
Без лекарско предписание за лечение на запек, който не се повлиява от диета и/или друг препоръчан хигиенно-диетичен режим и регулиране на физиологичния ритъм на дебелото черво.

При необходимост от меки изпражнения (хемороидална болест, операции на дебело черво).

За профилактика и лечение на чернодробна енцефалопатия (нарушение на мозъчната дейност при нарушена дейност на черния дроб). В този случай лечението трябва да се провежда под лекарски контрол.

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп

Не приемайте Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп, ако сте:

 • Свръхчувствителен (алергичен) към някоя от съставките на лекарството;
 • Ако имате нарушена чревна проходимост (състояние, характеризиращо се със силна коремна болка, висока температура и увредено общо състояние);
 • Ако имате непоносимост към галактоза;
 • Ако имате обострени възпалителни стомашно-чревни заболявания (Улцерозен колит, болест на Крон);
 • Ако имате нарушения във водно-електролитния баланс (изразена загуба на течности и соли)

Обърнете специално внимание при лечението с Гинипрал 0.5 mg

Ако страдате от продължителен запек, Вие трябва да се консултирате с лекар преди за започнете лечение с Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп, защото това състояние може да бъде симптом на по-сериозно заболяване.

Информация за пациенти, страдащи от диабет и други нарушения на въглехидратния метаболизъм

В 15 ml Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп се съдържат малко количество лесно-смилаеми въглехидрати (фрукгоза < 1 g, лактоза < 10 g, галактоза < 15 g в 100 ml). Те се усвояват от организма в много малка степен, поради което нямат почти никаква хранителна стойност.)

Поради съдържанието на фруктоза и галактоза, лекарството не трябва да се използва от пациенти с лактазен дефицит, галактоземия и глюкозо-/галактозо-малабсорбционен синдром (вродени състояния, характеризиращи се с нарушения в смилането на въглехидратите).

Деца
При децата посочените по-горе нарушения във въглехидратния метаболизъм може да не са диагностицирани все още, поради което лечението с Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп при тях трябва да се започне след консултация с лекар.

Други лекарства и Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп
Лактулозата може да увеличи загубата на еректролити (особено на калий), предизвикана от други лекарства, като диуретици, кортикостироиди и някои антибиотици за лечение на гъбичкови инфекции. Имайте предвид, че намаленото ниво на калий в организма увеличава чувствителността към някои лекарства, особено към сърдечните гликозиди (лекарства за лечение на аритмия и сърдечна слабост).

Лактулозата може да ограничи ефекта на лекарства, чието действие зависи от точно определено ниво на чревна киселинност (напр. производните на 5-аминосалициловата киселина като сулфасалазин и месалазин).

Поради това, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, или наскоро сте приемали други лекарства, включително такива, отпускани без лекарско предписание.

Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп с храна и алкохол
Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп може да се приема по всяко време, независимо от часовете на хранене и прием на храна. По-лесно се приема и усвоява с течности като: вода, плодов сок, чай, кафе, кисело мляко, както и с каши.

Бременност и кърмене
Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп може да се използва безопасно по време на бременност и кърмене, при условие, че се прилага според указанията.

Шофиране и работа с машини

Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп не повлиява способността на шофиране и работа с машини.

3. Как да приемате Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар.

Освен ако Вашият лекар не е предписал друго, обичайната дозировка е следната:

При запек:
Дозировката се определя индивидуално и зависи главно от тежестта на запека. Обичайно дневната доза, посочена в следната таблица, се разпределя на 1-2 приема.

Началва дозировка (3-4 дни)Поддържаща дозировка
Възрастни10-45 m10-25 ml
Деца7-14 г.15 ml10-15 ml
Деца 1-6 г.10 ml5-10 ml
Кърмачета5 ml5 ml


По правило дозировката може да се намали след първите няколко дни в зависимост от индивидуалните нужди на пациента. Продължителността на лечение с Лактулоза-МИР 65 g/100 ml сироп е индивидуална.

Лаксативният ефект настъпва 2 до 10 часа след приема на лекарството. Ако дозата е недостатъчна, първата дефекация може да настъпи след 24-48 часа. Ако след първите два дни не настъпи подобрение, може да се опита с по-висока дозировка.

При чернодробна недостатъчност
Дозата трябва да се увеличава постепенно.

Възрастни:
След начална дневна доза от 10-15 ml Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп, дозата трябва да се увеличи до 30-45 ml, разделена на 3 до 4 приема дневно.

Дозата трябва да се прецизира така, че да се постигне двукратно или трикратно изхождалия на меки изпражнения всеки ден.

Деца:
Не се препоръчва употреба при деца с чернодробни заболявания.

Важно!
Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп не води до привикване.

Предозиране!
Няма данни за случаи на предозиране. При по-високи от препоръчаните дозировки могат да се появят коремни болки и диария. В такива случаи е достатъчно прекратяване на лечението.

Начин на приложение:
Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп се приема с неговата мерителна чашка. Когато еднократна дневна доза Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп е достатъчна за лечение на запека, е установено, че прилагането му сутрин след закуска се понася най-добре.

4. Възможни нежелани реакции
Както всяко лекарство, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В редки случаи, в първите дни на лечението, се засилва образуването на газове в червата (метеоризъм). По правило това отзвучава до няколко дни. Коремни болки и диария са възможни при употреби на дози, по-високи от предписаните. В такива случаи дозата трябва да се намали и да се потърси съвет на лекар.

При продължителна употреба Лактулоза-MIP може да предизвика електролитен дисбаланс.

Кои други лекарствени средства оказват влияние върху ефекта на Лактулоза-MIP?
За да избегнете възможни взаимодействия между няколко лекарства, трябва редовно да информирате Вашия лекар и фармацевт за всяко друго лечение, което приемате в

Нежеланите лекарствени реакции, докладвани при употребата на лактулоза, са оценени чрез следната класификация за честота:

 • Много чести (>1/10 пациента);
 • чести (>1/100 до <1/10 пациента);
 • нечести (1/1 000 до <1/100 пациента);
 • редки (>1/10 000 до <1/1 000 пациента);
 • много редки (<1/10 000 пациента),
 • с неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка).

При всяко групиране в зависимост от честотата нежеланите лекарствени реакции се изброяват в низходящ ред по отношение на тяхната сериозност.

Нежелани лекарствени реакции при приложението на лактулоза:

Стомашно-чревни нарушения:

 • Много чести: при прилагане на средни дози в началото на лечението може да настъпят слаба коремна болка, метеоризъм (подуване на корема) или флатуленция (отделяне на газове). По-високи дози може да предизвикат гадене, повръщане, диария, водеща до водно-електролитен дисбаланс (изразена загуба на течности и соли).
Нарушения на метаболизма и храненето:

 • Редки: По време на лечение на мозъчно увреждане, свързано с хронично чернодробно заболяване, е докладвано за повишаване на серумната концентрация на натрий.
 • С неизвестна честота: Продължителна употреба на Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп във високи дози може да доведе до нарушения във водно-електролитния баланс (изразена загуба на течности и соли), характерни за лекарствата с лаксативно действие.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, Изпълнителна агенция по лекарствата, ул.,Дамян Груев” № 8,1303 София . Тел.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп
Да се съхранява при температура до 25° С. Да се пази от пряка слънчева светлина!
Да не се употребява след изтичане срока на годност, отбелязан върху опаковката.
Срок на годност след отваряне 6 месеца.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп

Активното вещество е лактулоза. 100 ml сироп съдържат: Лактулоза 65 g, както и фруктоза < 1 g, лактоза < 10 g, галактоза < 15 g.
Другите съставка са: Лимонена киселина (безводна) и пречистена вода.

Как изглежда Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп и какво съдържа опаковката
Лактулоза-MIP 65 g/100 ml сироп е безцветна до светло жълта вискозна течност, със сладък вкус и мирис на череша в бутилки, съдържащи 100,200,500 и 1000 ml. В кутията е приложена полиетиленова мерителна чашка 30 ml.

Притежател на разрешението за употреба
MIP Pharma GmbH
Kirkeler Str. 41, D-66440 Blieskastel,
Германия

Производител
Chephasaar Chem.-pharm. Fabrik GmbH
Muhlstr. 50, D-66386 St. Ingbert,
Германия

Дата на последно преразглеждане на листовката: 02/2019