NUTRICOST L-YSINE / Л-ЛИЗИН 240 ТАБЛЕТКИ

NUTRICOST L-YSINE / Л-ЛИЗИН 240 ТАБЛЕТКИ

59.20 лв.
ОНЛАЙН ЦЕНА
Производител:
Код на продукта: 2001380
Наличност: В наличност
Прегледан 441 пъти
Обявените цени са валидни само при покупка онлайн
и може да се различават от цените във физическите ни обекти!

Описание на продукта


 Какво представлява лизинът?

В природата съществуват няколкостотин аминокиселини. Двадесет от тях, наречени протеиногенни, са необходими за изграждането на протеините, които формират човешкото тяло. Организмът може да произвежда половината от тях, а другата половина, известни като есенциални или незаменими, трябва да приема с храната. Една от тях е и лизинът.

Дефицитът на протеиногенни аминокиселини предизвиква клетъчни увреждания и може да доведе до много сериозни проблеми, така че е много важно те да присъстват в диетата. Особено висок е рискът от недостиг на две от тях – лизин и глутамин.

Есенциалните аминокиселини най-често представляват стереоизомери, тоест съществуват в две идентични по химически състав форми с огледална структура. Наричат се D- и L-форми. В синтеза на протеини участва L-лизинът  и затова именно той влиза в състава на различните храни и хранителни добавки. Поради тази причина често се споменава само като лизин.

Ползите от приемането на лизин са много – от лечението на простудни заболявания до облекчаване на симптомите на тревожност. Той играе важна роля за производството на карнитин, който превръща мастните киселини в енергия и освен това съдейства за понижаване на нивата на холестерола. Освен това лизинът участва в усвояването на калция и помага на тялото да формира колаген, важен за растежа и поддържането на костите и съединителната тъкан, включително на кожата.

 

Какви са здравословните ефекти на L-лизина?

  • Поддържа чревното здраве – Един проблем, засягащ милиони хора, повечето от които не са наясно с това е синдромът на повишената чревна пропускливост. Този проблем се характеризира с отслабване на епитела на чревната лигавица, което води до преминаване в кръвния поток на частици, по-големи от необходимото, включително болестотворни микроорганизми. Това предизвиква алергични реакции, понижени нива на енергия, болки в ставите, автоимунни заболявания и проблеми с щитовидната жлеза. Установено е, че L-лизинът оказва противовъзпалителен ефект върху чревната лигавица и подобрява състоянието ѝ, допринасяйки за предотвратяване и облекчаване на синдрома на повишена чревна пропускливост.
  • Подобрява усвояването на калций – Приемането на L- лизин се свързва с по-доброто усвояване на калций, което от своя страна понижава риска от остеопороза. В действителност калцият е важен не само за костното здраве. Минералът съдейства за поддържане на теглото в здравословни граници, за облекчаване на симптомите на пременструален синдром, за здравето на зъбите, нервите и мускулите и подобрява превенцията на диабет.
  • Облекчава симптомите на тревожност и други психически проблеми – Недостигът на калций се свързва с проявите на тревожност, поради което приемът на L-лизин може да окаже положително въздействие за облекчаване на подобни симптоми. Освен това аминокиселината действа като антагонист на рецепторите на серотонин и по този начин съдейства за частично предотвратяване на различни отговори на тревожност, включително диария.

L-лизинът също така може да повиши защитата на организма срещу простудни заболявания, да подобри превенцията на катаракта, да съдейства за регулиране на липидния профил, да подпомогне терапията на някои видове рак и за облекчаване на свързани с диабета проблеми.

Съставки:                (в 1 табл.)       (дн.доза) 

Л-Лизин                      1000 mg         1000 mg

  (л-лизин хидрохлорид)

Калциев карбонат, магнезиев стеарат (от растителен източник), хипромелоза, обвивка на таблетката (хипромелоза, полиетилен гликол, талк на прах).

Не съдържа: Глутен, ГМО.

Приложение: Допринася за нормалното функциониране на имунната система.

Забележка: При бременност, кърмене или прием на медикаменти се консултирайте с лекар преди употреба. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 1 таблетка дневно, с поне 250 ml вода.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Nutricost®USA